Avrupa İşletmeler Ağı Nedir?

30.09.2019 15:58 eklendi

Avrupa İşletmeler Ağı ve Avrupa İşletmeler Ağı Mersin İrtibat Ofisi tarafından sunulan hizmetler hakkında aşağıda bilgiler verilmektedir.

Avrupa İşletmeler Ağı Nedir?

Avrupa Komisyonu, KOBİ'lere daha kapsamlı hizmet sunmak amacıyla 2008 yılı itibariyle önceki yıllarda KOBİ'lere iş desteği sağlayan Avrupa Bilgi Merkezleri (ABM) ve Yenilikçilik Aktarım Merkezleri (IRC) faaliyetlerini tek çatı altında toplayarak Avrupa işletmeler Ağı(AİA)'nı devreye sokmuştur.

2003 yılından bu yana Türkiye'de faaliyet gösteren Avrupa Bilgi Merkezleri, KOBİ'leri Avrupa Birliği mevzuatı, politikaları, hibeleri, kredileri ve ihaleleri konusunda bilgilendirmiş, ticari iş birlikleri geliştirmeleri amacıyla firmalar arası ikili görüşmeler, ülke günleri, dış ticaret eğitimleri düzenlemiştir.

Avrupa Bilgi Merkezleri 2008 yılından itibaren KOBİ'lere teknoloji transferi ve AR&GE çalışmaları alanında bilgi veren ve teknolojik altyapılarının geliştirilmesi yönünde faaliyet gösteren Yenilikçilik Aktarım Merkezleri ile Avrupa İşletmeler Ağı çatısı altında buluşmaktadır.

Avrupa İşletmeler Ağı, Avrupa Birliği'nin 28 üye ülkesi, aday ülkeler Türkiye, Makedonya ile diğer ülkeler Arnavutluk, Ermenistan, Bosna Hersek, Şili, Çin, Mısır, Hindistan, İzlanda, İsrail, Japonya, Meksika, Moldova, Fas, Karadağ, Norveç, Rusya, Sırbistan, Güney Kore, İsviçre, Tunus, Ukrayna, ABD, Brezilya ve Kanada olmak üzere toplam 60 ülkede, 600'e yakın ortak kuruluş ve 3000'e yakın deneyimli uzmanıyla KOBİ'lere hizmet vermektedir.

Avrupa İşletmeler Ağı Doğu Akdeniz Konsorsiyumu:

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın da üyesi olduğu Avrupa İşletmeler Ağı Doğu Akdeniz Konsorsiyumu, KOSGEB Kahramanmaraş Müdürlüğü, Adana Ticaret Odası, Çukurova Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere toplam 5 ortaktan oluşan bir konsorsiyumdur.

Konsorsiyum tarafından, konsorsiyum üyelerinin ofislerinin bulunduğu illerdeki (Kahramanmaraş, Adana, Mersin) işletmelerin yanı sıra bölgedeki diğer iller olan Osmaniye ve Hatay'da bulunan küçük ve orta ölçekli işletmelere, Avrupa İşletmeler Ağı hizmetleri sunulmaktadır.

Avrupa İşletmeler Ağı(AİA) Mersin İrtibat Ofisi’nin KOBİ’lere sunduğu hizmetler:

• Firmalar Arası Ticari İş Birliği Eşleştirmeleri: Yurt dışında bulunan firmalar ile ticari iş birliği yapmak amacıyla Avrupa İşletmeler Ağı veri tabanında yer alan tüm firmalara ulaşabilirsiniz. Ayrıca, burada bulunan “AİA İş birliği Teklif Formunu” doldurarak Avrupa İşletmeler Ağı Ticari İş birliği veri tabanına dahil olarak yurt dışında bulunan firmaların ticari iş birliği yapmak amacıyla firmanızı bulmasını sağlayabilirsiniz.
  • Firmalar Arası İkili Görüşmeler: Avrupa İşletmeler Ağı’nın ülkelerde düzenlenen ikili görüşme ve fuar organizasyonlarına katılım sağlayabilirsiniz.
  • Eğitim Programları: Mersin AİA İrtibat Ofisi tarafından çeşitli başlıklarda düzenlenen eğitim programlarına katılarak bilgi ve becerilerinizi arttırabilirsiniz.
  • Ülke Günleri: Mersin İrtibat Ofisi, tarafından düzenlenen ülke günlerine katılarak yeni pazarları yakından tanıyabilirsiniz.
  • Atölye Çalışmaları: Avrupa Birliği'ne proje yazma teknikleri gibi konularda uygulamalı eğitimler düzenlenmektedir.
  • Seminerler: Avrupa Birliği mevzuatı ve politikaları, devlet destekleri, Ar-Ge ve Horizon 2020 fonları vb. konularda düzenlenen seminerler, bilgilendirme günleri yapılmaktadır.
  • E-posta Duyuruları: Haberler, ihaleler, fonlar, ticari heyetler, alım-satım teklifleri, vb. hakkında duyurular yapılmaktadır.
  • Soru-Cevap Hizmeti: AB mevzuatı, politikaları, fonları, kredileri, proje ortağı arama ve ihalelerine ilişkin sorular için danışmanlık hizmeti verilmektedir.